Söker du inspiration för lammrätter? Här hittar du goda recept tillagade av Louise från Lisa på Landet (klicka här).
LAMMSTEK PÅ BOG
ca 1,3 kg lammstek på bog
salt & peppar
2 finhackade vitlökar
4 kvistar repad färsk rosmarin
smör/rapsolja
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 150 grader.
Gnid in den rumstempererade bogen med salt, peppar, rosmarin och vitlök.
Stek bogen snabbt på hög värme i stekpanna, runt alla sidor.
Lägg i en ugnsfast form och sätt en termomenter i mitten av bogen vid ett ben.
Låt stå i ugnen tills att köttet uppnår 58 graders innertemperatur (ca 40 minuter).
Ta ut ur ugnen och låt vila ca 20 minuter under folie.
PORTIONSRÖSTI
7 medelstora fasta potatisar
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
smör
GÖR SÅ HÄR
Skala potatisarna och grovriv på rivjärn, lägg i en skål.
Finhacka vitlöken och blanda med den rivna potatisen, salta och peppra.
Då potatisen vätskar sig, låt rinna av i durkslag och pressa ur återstoden.
Värm stekpannan med "generöst" med smör, ta ca 2-3 msk potatis i händerna, platta till och lägg i stekpannan. Det går bra att steka flera stycken samtidigt.
Tryck till potatiskakan med en stekspade och lyft försiktigt då brun yta syns på potatisens undersida.
Vänd några ggr fram och tillbaka tills att potatisen känns genomstekt, knaprig och fått fin färg på båda sidor.
ROSMARINSTEKTA ÄPPLEN
4-5 medelstora fasta, röda äpplen
2-3 msk smör
2-3 msk rörsocker
GÖR SÅ HÄR
Skär äpplena i klyftor/skivor.
Värm smör i stekpanna och lägg i äppelskivorna, låt mjukna/steka utan att tappa sin form.
Strö över rörsocker och låt äpplena puttra några minuter.
MYNTASKY
4 dl vatten
3-4 msk kalvfond
2 msk myntagelé
salt & peppar
3 msk finstrimlad färsk mynta
GÖR SÅ HÄR
Låt vatten och kalvfond puttra i kastrull i ca 10 minuter.
Lägg i myntagelé och låt sjuda några minuter till.
Smaka av om mer fond, salt eller peppar behövs.
VID SERVERING
Värm skyn ordentligt och lägg i strimlad färsk mynta.
Skär lammet i önskad skivstorlek.
Äppelskivorna får gärna värmas på nytt, likaså röstin.
Servera på tallrik eller från fat, vad som passar bäst.
ÖJALAMMSTEK på BOG serveras med SMÖRSTEKTA ÄPPLEN, PORTIONSRÖSTI och MYNTASKY
ca 4personer
GRILLADE LAMMKOTLETTER med HASSELBACKSPOTATIS, OLIV & TOMATSALLAD SERVERAT med KAPRIS & CITRONSMÖR
ca 4-5 personer
LAMMKOTLETTER
1 lammkotlett per person (ca 150-200 gr)
MARINAD
Saft från 2 pressade citroner
2 finhackade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
4 msk hackad färsk rosmarin
2 lagerblad
nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Blanda ingredienserna till marinaden och pensla kotletterna.
Lägg kotletterna i en påse och häll över ev. återstod av marinad.
Knyt om påsen och låt marineras i ca 30 minuter.
Torka sedan av köttet, skär snitt i fettkanten och grilla på grillen alt. stekpanna- några minuter på var sida tills de fått fin färg.
Salta efter behag!
FRÖROSTADE HASSELBACKSPOTATISAR
ca 10-15 mindre skalade potatisar
olivolja
3 matskedar linfrö
3 msk sesamfrö
flingsalt
färsk rosmarin
GÖR SÅ HÄR
Placera var och en av de skalade potatisarna i en träslev och skär snitt i potatisen utan att det går igenom.
Lägg dem i en skål, ringla olivolja, frön, flingsalt och färsk rosmarin över, rör om.
Placera potatisarna i en smord form med den skivade potatissidan uppåt.
Rosta i 225 grader i ca 45 min (lite beroende på potatisarnas storlek)
KAPRIS & CITRONSMÖR
50 gram smör, ej kylskåpskallt
3 msk små gröna kapris
finrivet skal från 1/4 citron
1 finhackad vitlöksklyfta
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Lägg alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer till ett smör.
Förvara svalt fram till servering!
OLIV & TOMATSALLAD
250 gram mixade småtomater
200 gram goda gröna oliver
Basilikablad
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt/ Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Dela tomaterna och lägg i en skål och blanda med gröna oliver, basilikablad, olivolja, vitvinsvinäger, salt & peppar!
VID SERVERING
Trevligt är om var och en kan servera sig själva och ta maten från de olika skålarna och uppläggsningsfaten som de serveras ifrån!
600 g Öjalammfärs
1 ägg
1,5 msk timjan
2-3 vitlöksklyftor
ca 1,5 dl mjölk/grädde
salt peppar
Vispa ihop allt och blanda med färsen, gör biffar och stek på så de får fin färg. Biffarna blir riktigt luftiga och saftiga.
Kan serveras med det mesta, jag gjorde färskpotatis, cocktail tomater och avokado och en dressing med dijonsenap, olja, balsamvinäger, peppar och lite salladkrydda.
Såsen fick bli en kall snabbvariant, blandade creme fraiche och skyn från stekningen och i med lite mer timjan. Enkelt och gott!