Recept

Recept och inspiration


Söker du inspiration för lammrätter? Här hittar du goda recept tillagade av Louise från  Lisa på Landet (klicka här)

LAMMSTEK PÅ BOG

ca 1,3 kg lammstek på bog

salt & peppar

2 finhackade vitlökar

4 kvistar repad färsk rosmarin

smör/rapsolja

 

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 150 grader.

Gnid in den rumstempererade bogen med salt, peppar, rosmarin och vitlök.

Stek bogen snabbt på hög värme i stekpanna, runt alla sidor.

Lägg i en ugnsfast form och sätt en termomenter i mitten av bogen vid ett ben.

Låt stå i ugnen tills att köttet uppnår 58 graders innertemperatur (ca 40 minuter).

Ta ut ur ugnen och låt vila ca 20 minuter under folie.

 

PORTIONSRÖSTI

7 medelstora fasta potatisar

2 vitlöksklyftor

salt & peppar

smör

 

GÖR SÅ HÄR

Skala potatisarna och grovriv på rivjärn, lägg i en skål.

Finhacka vitlöken och blanda med den rivna potatisen, salta och peppra.

Då potatisen vätskar sig, låt rinna av i durkslag och pressa ur återstoden.

Värm stekpannan med "generöst" med smör, ta ca 2-3 msk potatis i händerna, platta till och lägg i stekpannan. Det går bra att steka flera stycken samtidigt.

Tryck till potatiskakan med en stekspade och lyft försiktigt då brun yta syns på potatisens undersida.

Vänd några ggr fram och tillbaka tills att potatisen känns genomstekt, knaprig och fått fin färg på båda sidor.

 


ROSMARINSTEKTA ÄPPLEN

4-5 medelstora fasta, röda äpplen

2-3 msk smör

2-3 msk rörsocker

 

GÖR SÅ HÄR

Skär äpplena i klyftor/skivor.

Värm smör i stekpanna och lägg i äppelskivorna, låt mjukna/steka utan att tappa sin form.

Strö över rörsocker och låt äpplena puttra några minuter.

 


MYNTASKY

4 dl vatten

3-4 msk kalvfond

2 msk myntagelé

salt & peppar

3 msk finstrimlad färsk mynta

 

GÖR SÅ HÄR

Låt vatten och kalvfond puttra i kastrull i ca 10 minuter.

Lägg i myntagelé och låt sjuda några minuter till.

Smaka av om mer fond, salt eller peppar behövs.

 

VID SERVERING

Värm skyn ordentligt och lägg i strimlad färsk mynta.

Skär lammet i önskad skivstorlek.

Äppelskivorna får gärna värmas på nytt, likaså röstin.

Servera på tallrik eller från fat, vad som passar bäst.



ÖJALAMMSTEK på BOG serveras med SMÖRSTEKTA ÄPPLEN, PORTIONSRÖSTI och MYNTASKY

ca 4personer

GRILLADE LAMMKOTLETTER med HASSELBACKSPOTATIS, OLIV & TOMATSALLAD SERVERAT med KAPRIS & CITRONSMÖR

ca 4-5 personer

LAMMKOTLETTER

1 lammkotlett per person (ca 150-200 gr)

 

MARINAD

Saft från 2 pressade citroner

2 finhackade vitlöksklyftor

4 msk olivolja

4 msk hackad färsk rosmarin

2 lagerblad

nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

Blanda ingredienserna till marinaden och pensla kotletterna.

Lägg kotletterna i en påse och häll över ev. återstod av marinad.

Knyt om påsen och låt marineras i ca 30 minuter.

Torka sedan av köttet, skär snitt i fettkanten och grilla på grillen alt. stekpanna- några minuter på var sida tills de fått fin färg.

Salta efter behag!

FRÖROSTADE HASSELBACKSPOTATISAR

ca 10-15 mindre skalade potatisar

olivolja

3 matskedar linfrö

3 msk sesamfrö

flingsalt

färsk rosmarin

GÖR SÅ HÄR

Placera var och en av de skalade potatisarna i en träslev och skär snitt i potatisen utan att det går igenom.

Lägg dem i en skål, ringla olivolja, frön, flingsalt och färsk rosmarin över, rör om.

Placera potatisarna i en smord form med den skivade potatissidan uppåt.

Rosta i 225 grader i ca 45 min (lite beroende på potatisarnas storlek)


KAPRIS & CITRONSMÖR

50 gram smör, ej kylskåpskallt

3 msk små gröna kapris

finrivet skal från 1/4 citron

1 finhackad vitlöksklyfta

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Lägg alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer till ett smör.

Förvara svalt fram till servering!

OLIV & TOMATSALLAD

250 gram mixade småtomater

200 gram goda gröna oliver

Basilikablad

Olivolja

Vitvinsvinäger

Salt/ Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

Dela tomaterna och lägg i en skål och blanda med gröna oliver, basilikablad, olivolja, vitvinsvinäger, salt & peppar!


VID SERVERING

Trevligt är om var och en kan servera sig själva och ta maten från de olika skålarna och uppläggsningsfaten som de serveras ifrån!


LAMMFÄRSBIFFAR med TIMJAN & VITLÖK

ca 4 personer

600 g Öjalammfärs

1 ägg

1,5 msk timjan

2-3 vitlöksklyftor

ca 1,5 dl mjölk/grädde

salt peppar

 


Vispa ihop allt och blanda med färsen, gör biffar och stek på så de får fin färg. Biffarna blir riktigt luftiga och saftiga.


Kan serveras med det mesta, jag gjorde färskpotatis, cocktail tomater och avokado och en dressing med dijonsenap, olja, balsamvinäger, peppar och lite salladkrydda.


Såsen fick bli  en kall snabbvariant, blandade creme fraiche och skyn från stekningen och i med lite mer timjan. Enkelt och gott!